ISTORIC

FC Slobozia Mare o istorie de SUCCES
Istoricul echipei de fotbal din Slobozia Mare începe din anul 1958-1959 s-a organizat în sat prima echipă de fotbal de către domnul Vasile Acciu, în perioada dată s-a amenajat un stadion în balta lacului ,,Beleu” ,departe de sat și veneau mulți amatori cînd aveau loc competiții,printre primii care au început să joace fotbal au fost mulți bărbați casătoriți: Radu Angan, Săndică Deliană, Nicolae Drăgoi, Costică Bătrînoaie etc.
La sfîrșitul anilor cincizeci tot domnul Vasile Acciu a organizat la școala medie o echipă de fotbal alcătuită din elevii claselor a VI-a a VII-a. Cu această echipă a participat la competițiile republicane la fotbal între echipele școlilor sportive. Slobozia Mare era unica echipă dintr-o scoală sătească și a ocupat locul II. Echipa a fost o senzație.
În 1967 domnul Andrei Paladi originar din Slobozia Mare, a depus o muncă enormă pentru a selecta și educa tineri fotbaliști. Drept urmare, echipa colhozului ,,Moldova” în anii 1971-1972 a participat la întreceri republicane. În 1971 prin intermediul lui Alexandru Moraru învățător de educație fizică,echipa Slobozia Mare a participat la o întîlnire amicală de fotbal în satul Babele județul Ismail (Ucraina ).
Radion Danilenco este și el unul din organizatorii sportivi din sat care în anii 1988 în care echipele din Slobozia Mare ocupau aproape la toate competițiile raionale locuri de frunte. Dînsul a crescut și a educat o întreagă pleadă de sportivi mai ales fotbaliști: Grigore Dupan, Valeriu Dragoi, Dorica Vișcu, Petrică Gîrneț etc.
În 1985-1988 fotbalul devine sportul preferat al slobozenilor. În anul 1989 echipa colhozului ocupă primul loc în raion și participă la campionatul republican organizat de sindicate ocupînd locul III. În 1992 echipa de fotbal al colhozului ,,Moldova” este inclusă în liga a II a Moldovei. Succesele vin unul după altul. În 1995 fotbaliștii slobozeni joacă de acum în prima ligă. S-au evidențiat un sir de tineri fotbaliști: Alic Nedelciu, Nicu Dobre, Misa Bulala, Petrică Caragherghe, Sașa Culeva,,etc.
În perioada anilor 1980-1990 stadionul a devenit cel mai preferat loc de odihnă pentru slobozeni, ba chiar și pentru amatorii din satele Giurgiulești, Cîșlița-Prut,Văleni.
În perioada ce a urmat după acesta și anume desființarea colhozurilor echipa de fotbal s-a desființat, terenul de fotbal practic a fost vandalizat la fel și tribunele din lemn furate, fărmate, clădire vestiarele și ele distruse, practic nu mai exista nici o speranță.
Însă speranța a venit cîțiva ani mai tîrziu de la domnul Carastan Feodor care era director la fabrica de vinuri din Slobozia Mare, dînsul a sponsorizat și a susținut fotbalul pentru a reînvia în Slobozia Mare el împreună cu un mare fotbalist și iubitor de fotbal Crăciun Viorel, a reorganizat o echipă de seniori, și o echipa de copii. La stadion s-au făcut reparații capitale la vestiare, acoperiș etc, sau construit și sau amenajat alte tribune vopsite în culorile tricolorului. În această perioada seniorii au evoluat în divizia ,, B” a Republicii Moldova iar copii, juniorii în divizia ,,A” serie Sud a Republicii Moldova.
Fotbalul devenise din nou cel mai activ sport din sat, stadionul devenind din nou plin iar soarele se vedea din nou pentru FC Slobozia Mare. Copii și juniorii pregătiți de Crăciun Viorel au avut cel mai tare parcurs cîștigînd divizia ,,A”, astfel au ajuns să joace barajul pentru a intra să joace pe ,,Liga Națională” pe care l-au și cîștigat, însă din cauza problemelor financiare , domnul Carastan Feodor nu a putut susține echipa și au rămas pe divizia ,,A”.
Pentru că echipa nu a avut nici un sponsor avea din nou riscul să dispară, prin eforturile incredibile pe care le-a făcut Crăciun Viorel împreună cu jucătorii echipa s-a chinuit să meargă mai departe, de aceea, de cîteva ori a fost nevoie ca echipa să fuzioneze cu FC Cahul 2005 pentru a păstra fotbalul în Slobozia Mare.
În 2009-2010 echipa de juniori a cîștigat din nou campionatul de fotbal pe divizia ,,A” sud însă din nou nu a putut pleca mai sus. Golgheterul campionatului de atunci fiind Craiu Mihail.

În prezent echipa este susținută de către Consiliul Raional Cahul și Primăria Slobozia Mare și are 4 echipe ce-a de copii, juniori care activează pe divizia A Sud și echipa de Seniori care evoluează în Campionatul Republicii Moldova Divizia ,,A” Promovind anul acesta 2013 din Divizia ,,B” serie Sud . Antrenorul principal este in continuare Craciun Viorel, presedintele clubului este Chiciuc Sergiu care și dinsul a sustinut extrem si sustine clubul in momentele grele.
Articol cules și elaborat de Harabadjiu Valeriu absolvent a Universitatii de Stat ,,B.P. Hasdeu” din Cahul din surse ,, Slobozia Mare” de Ion Geantîc precum și din memorii.

Fotografie0478

Comentează....

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s